Podobné články

Mesto Liptovský Mikuláš
Obec Bernolákovo
Obec Čakany
Mesto Banská Štiavnica
Obec Blatné
Obec Čataj

Viac od autora

Obec Báhoň
Mesto Liptovský Hrádok
Obec Hamuliakovo
Obec Bernolákovo
Čákiho kaštiel v Prievoze
Dunajská cyklocesta

Mestá a obce

Obec Malé Leváre

Slovensko Zdola
1 komentár

Obec Malé Leváre leží v nadmorskej výške 203 metrov na Záhorskej nížine neďaleko riečky Rudavy asi 40 km severozápadne od Bratislavy a 8km severozápadne od okresného mesta Malacky. Pre okolie je obec známejšou pod prezývkou "Levárky".


https://slovenskycestovatel.sk/city/male-levare

Obec sa po prvý raz spomína 15. mája 1377, keď patrila k plaveckému panstvu. Jej prvý názov bol Kyslew, neskôr Lewary Minor (1460), Twdestorff alebo Kyslewar (1479). Z týchto názvov vznikol dnešný názov Malé Leváre. Jeho pôvod možno hľadať v maďarskom slove lä (strelec)a vár(malá strelecká pevnosť). Viaceré podobné prvky obsahujú nemecké ekvivalenty názvu obce: Todesdorf (osada smrti) alebo Kleinschutzen (klien - malý, schutz - ochrana).

Vznik názvu podmienila existencia menších pevností pre strelcov, ktorí v minulosti pri rieke Morava chránili uhorské hranice. Malé Leváre v 16. a 17.storočí patrili k stupavskému panstvu. V tomto období sa v Malých Levároch usadili habáni a obec sa stala jedným zo stredísk džbánskej výroby. Spoločný dvor habánov zrušili v roku 1742. O takmer sto rokov neskôr mala obec 1 171 obyvateľov, čo je len o niečo menej ako v súčasnosti. Pôvodní obyvatelia boli predovšetkým roľníci a rybári, pod vplyvom habánov si však osvojovali aj viaceré remeslá.

Zaujímavé je, že v miestnom jazere sa pri ťažbe štrku našli kosti slona lesného a mamuta, ktorí vyhynuli v ľadovej dobe

V roku 1965 bola na mieste terajšieho kultúrneho domu zbúraná stará škola. Objekt už dávno neslúžil svojmu účelu a bol v dezolátnom stave. Na jeho mieste sa začalo na základe rozhodnutia bývalého miestneho národného výboru s výstavbou kultúrneho domu. Stavba sa uskutočnila vrámci investičnej akcie "Z". Bola zaradená do finančného plánu národného výboru Senica. Projekt stavby vypracovala Priemyselná projektová organizácia Bratislava.


Komentáre a hodnotenia

Pre informácie o aktuálnych otváracích hodinách kontaktuje priamo prevádzkovateľa!
10. 9. 2023
Anonymný užívateľ

Odber noviniek

Pravidelné informácie o nových udalostiach, zaujímavých výletoch a článkoch.

Problém s komentárom?