Podobné články

Obec Báhoň
Mesto Kežmarok
Obec Kuchyňa
Obec Veľké Leváre
Mesto Liptovský Mikuláš
Obec Hamuliakovo

Viac od autora

Obec Dechtice
Dunajská cyklocesta
Obec Veľké Úľany
Obec Blatné
Obec Malé Leváre
Obec Báhoň

Mestá a obce

Mesto Banská Bystrica

Slovensko Zdola
1 komentár

Banská Bystrica je metropola stredného Slovenska, krajské mesto Banskobystrického kraja a okresné mesto Banskobystrického okresu. Počtom obyvateľov sa radí na piate miesto na Slovensku.

https://slovenskycestovatel.sk/city/banska-bystrica

1. Hradný areál

Národná kultúrna pamiatka z 12.-13. storočia, ktorá je súborom sakrálnych, ale aj svetských objektov a je súčasťou historického jadra mesta, ktoré bolo v roku 1955 vyhlásené za Mestskú pamiatkovú rezerváciu.


2. Kostol sv. kríža

Kostol sv. Kríža, ktorý sa nachádza pri Matejovom dome a nazývaný je aj slovenský, bol v roku 1492 pristavaný k múru hradného opevnenia a k Pisárskej bašte.


3. Matejov dom

Neskorogotická budova s gotickým portálom je najstaršou svetskou pamiatkou v hradnom areáli. Na fasáde je reliéfny erb kráľa Mateja Korvína s datovaním 1479 a mestský erb.


4. Bývalá radnica "Pretórium"

Stará radnica zvaná Pretórium bola sídlom mestskej správy. Objekt postavili po r. 1500 a okrem gotických stavebných prvkov obsahuje aj renesančné prvky, najmä na loggii a stopy po barokovej prestavbe v 18. storočí. Dnes v nej sídli Stredoslovenská galéria.


5. Farská bašta

Farská bašta bola postavená pred rokom 1479. Pôvodne bola drevená, ale po požiari v roku 1500 murovaná. Pomenovanie dostala podľa fary, ktorá bola jej súčasťou a mestský hrad chránila na jeho západnom cípe.


Komentáre a hodnotenia

Pre informácie o aktuálnych otváracích hodinách kontaktuje priamo prevádzkovateľa!
18. 11. 2023
Marek

Odber noviniek

Pravidelné informácie o nových udalostiach, zaujímavých výletoch a článkoch.

Problém s komentárom?