Podobné články

Mesto Levoča
Mesto Liptovský Hrádok
Obec Veľké Leváre
Obec Dechtice
Obec Blatné
Obec Báhoň

Viac od autora

Mesto Banská Štiavnica
Hrad Beckov
Obec Cífer
Obec Malé Leváre
Obec Michal na Ostrove
Obec Dechtice

Mestá a obce

Obec Dubová

Slovensko Zdola
1 komentár

Dubová leží na úpätí Malých Karpát pod kopcom Kukla, medzi mestom Modra a obcou Častá. Je v okrese Pezinok.  Jej ťažká kamenistá pôda je vhodná hlavne na pestovanie viniča, čím sa živili už naši predkovia. Stred obce v rámci intravilánu leží v nadmorskej výške 224 m, odkiaľ nadmorská výška stúpa svahmi Malých Karpát až po 564 m na vrchu Kukla ako najvyššej kóte katastrálneho územia..

https://slovenskycestovatel.sk/city/dubova

Erb Dubovej má červený štít. Hlavným symbolom je striebro (bielo) odetý sv. Ján Krstiteľ so zlatou (žltou) gloriolou okolo hlavy. Pôvodného patróna farského kostola doprevádzajú dve zlaté (žlté) dubové ratolesti.


Prvá písomná zmienka o obci je z roku  1287 v darovacej listine kráľa Ladislava IV. Kumána.Od 16. storočia patrila obec k hradnému panstvu Červený kameň. Bola od začiatku známa svojimi vínami, obyvatelia sa okrem vinohradníctva zaoberali aj pálením vápna, drevného uhlia a vyrábaním štekov (drevených kolov). V obci sa nachádza socha sv. Jána Nepomuckého z konca 18. storočia, kríž na začiatku obce z roku 1894 a rímskokatolícky kostol z roku 1907, ktorý je zasvätený Ružencovej Panne Márii.


Komentáre a hodnotenia

Pre informácie o aktuálnych otváracích hodinách kontaktuje priamo prevádzkovateľa!
4. 2. 2024
Anonymný užívateľ

Odber noviniek

Pravidelné informácie o nových udalostiach, zaujímavých výletoch a článkoch.

Problém s komentárom?