Podobné články

Výhľady nad Breznom z Lúčok
Bike & E-bike tour Horehroním
Na vrchol Nízkych Tatier - Ďumbier
7 základných vecí ktoré si treba vziať na turistiku
Náučný chodník Voniaca
Výhľady nad Breznom z Kabátovej

Viac od autora

Pláňami cez Pohanskô do Ježovej
Bike & E-bike tour Horehroním
K Vajskovskému vodopádu
Výhľady nad Breznom z Lúčok
Na vrchol Nízkych Tatier - Ďumbier
Vrch Klenovský Vepor

Turistika a cyklopotulky

Popod Klenovský Vepor na Salaš Zbojská

Región Horehronie
0 komentárov

Vzdialenosť: 44 km

Výškové metre: 905 m

Náročnosť: ***


Obrázok k článku Popod Klenovský Vepor na Salaš Zbojská
© Horehronie.net

Kúsok prekrásneho kraja čo sa so zbojníkmi spája ukáže cez sedlo Chlípavice rázovité osídlenie našich predkov na lazoch s výhľadom na Klenovský Vepor a zastávkou na Sedliackom dvore s tradičným občerstvením starých mám. Dupot kopýt naprieč Huculskou magistrálou vás odprevadí do prekrásnych bukových lesov, po Zbojníckom chodníčku až sa otvorí čarokrásne miesto nad Muránskou planinou, kde pokoj a ticho osláviť môžete v kaplnke sv. Juraja s vyhliadkovou vežou. Príjemne schladiť sa môžete v Zbojníckych kúpeloch a do popuku najesť na Zbojníckom dvore na Salaši Zbojská.


Obrázok k článku Popod Klenovský Vepor na Salaš Zbojská
© Horehronie.net

Popis trasy

Trasa vedie z námestia Brezna modrou značkou 2569 po hlavnej ceste v smere Čierny Balog - Hriňová, miernym stúpaním prídeme na vrchol miestnej časti Vrchodolinka.


Ťažší variant: Pár metrov pod horizontom odbočíme vľavo a napojíme sa na poľnú cestu s prudším stúpaním zelenej cyklotrasy 5571, následne cez Michalovú na modrú 2570 a cez časť Krátke prejdeme do sedla Chlípavica.


Ľahší variant: Tu pokračujeme ďalej po hlavnej ceste miernym klesaním, kde po pravej ruke uvidíme začiatok obce Čierny Balog, prejdeme rovinkou po pravej ruke minieme odbočku na lyžiarske stredisko a na najblišej odbočke pôjdeme vľavo do centra obce Čierny Balog po vedľajšej ceste a zároveń modrej 2569. Opäť pokračujeme stále rovno po asfaltovej ceste smerom na miestnu časť Doobroč, na križovatke za kostolom pokračujeme rovno napojením sa na žltú 8583, na konci miestnej časti Šaling prejdeme popri rampe a asfaltovou cestou pokračujeme rovno ku chate Boldiška, za ktorou na križovatke odbočíme pri značke vľavo a pokračujeme miernym súpaním žltou 8583 do sedla Chlípavica (posledných 500 m po štrkovej ceste). V sedle Chlípavice sa môžeme zastaviť doplniť tekutiny na Gazdovskom dvore obklopenom stádom koní. Odtiaľto pokračujeme ďalej štrkovou cestou miernym klesaním po žltej trase 8583 smerom do sedla Diel. Tu prichádzame na križovatku, pozor prejdeme rovno na modrú cyklotrasu 2570 dolinou Plačková, ktorou vyjdeme na pláne Muránskej planiny priamo ku Kaplnke sv. Juraja s Vyhliadkovou vežou, z ktorej dovidíme až na Chopok. Následne zídeme dole poľnou cestou na Zbojnícky dvor Salaš Zbojská, kde si môžeme dobiť elektrobicykle a najesť na Zbojníckom dvore. Zo salaša Zbojská sa vraciame domov po hlavnej ceste 530 do Brezna.


Ťažši variant: Zo salaša Zbojská pokračujeme po nabití celej baterky modrou cyklotrasou 2570 cez sedlo Burda, odtiaľ červenou 040 do Závadky nad Hronom a do Brezna po hlavnej ceste.


Obrázok k článku Popod Klenovský Vepor na Salaš Zbojská
© Horehronie.net

Obrázok k článku Popod Klenovský Vepor na Salaš Zbojská
© Horehronie.net

Komentáre a hodnotenia

Pre informácie o aktuálnych otváracích hodinách kontaktuje priamo prevádzkovateľa!

Odber noviniek

Pravidelné informácie o nových udalostiach, zaujímavých výletoch a článkoch.

Problém s komentárom?