Podobné články

Pláňami cez Pohanskô do Ježovej
Vrch Klenovský Vepor
Popod Klenovský Vepor na Salaš Zbojská
Bike & E-bike tour Horehroním
Košické mestské cyklotrasy
Dunajská cyklocesta

Viac od autora

Pláňami cez Pohanskô do Ježovej
Popod Klenovský Vepor na Salaš Zbojská
Kyslíková dráha pri Brezne
Kráľovské mesto Brezno
K Vajskovskému vodopádu
K Dobročskému pralesu

Turistika a cyklopotulky

Náučný chodník Hradová

Región Horehronie
1 komentár

Štart: mesto Tisovec - vlaková stanica
Cieľ: Hradová
Trvanie: 2:50 hod
Vzdialenosť: 9,3 km
Náročnosť: stredne náročná
Stúpanie: 524 m
Klesanie: 524 m


Tisovská Hradová (887 m n. m.) predstavuje jednu z najvýraznejších krajinných dominánt okolia Tisovca, kde dodnes stoja ruiny hradu. Je to dominantný vrch nad mestom oproti kameňolomu. Je tvorený z vápencových brál s početnými jaskyňami poskytoval ľuďom bezpečné bývanie už od mladšej doby kamennej. Stopy po pravekom osídlení dodnes nachádzame takmer po celom hrebeni. Vrchol Hradovej ukrýva aj zvyšky stredovekého hradu, opradeného množstvom legiend.

Hradová sa nachádza v ochrannom pásme Národného parku Muránska planina. V roku 1984 bola zaradená medzi maloplošné chránené územia. Dôvodom pre zriadenie tejto národnej prírodnej rezervácie o rozlohe 127,47 ha je prítomnosť zachovalých pestrých spoločenstiev so zastúpením viacerých zriedkavých druhov rastlín a živočíchov. Na jej území platí piaty, teda najvyšší stupeň ochrany.

Náučný chodník Hradová kopíruje turistický chodník so zaujímavým 9 oddychovými miestami s náučnými tabuľami. Výstup na Hradovú je veľmi vďačná asi trojhodinová prechádzka zaujímavým okruhom. 
Nástup túry je v Tisovci na námestí, odkiaľ idete po žltej turistickej značke.Prvý úsek túry až po výhľadovú terasu je výrazne strmý. Prieluky medzi stromami poskytujú pekný výhľad na mesto. Z terasy, pri ktorej visí na tyči zavesená slovenská vlajka, je krásny výhľad na tisovskú železničnú stanicu. Vyzerá odtiaľ ako súčasť modelárskej železnice. Ďalším nie menším stúpaním sa dostanete k zrúcanine tisovského hradu Hradová.

Pokračovaním ďalej prechádzate k najexponovanejšiemu úseku. Pohyb po skalách nad hlbokými zrázmi vyžaduje opatrnosť. Určite neodporúčam za mokra ani keď mrzne. Na skalách Vám miestami pomôžu reťaze. Z vápencových skál sa otvárajú nádherné výhľady na dolinu Rimavy. Ďalším pokračovaním postupne schádzate lesom a lúkami do Tisovca.



Obrázok k článku Náučný chodník Hradová

Komentáre a hodnotenia

Pre informácie o aktuálnych otváracích hodinách kontaktuje priamo prevádzkovateľa!
29. 10. 2018
Ján Vicen
Tak pri tejto túre by som chcel upozorniť, že je to naozaj len stredne náročná túra, ale s poznámkou " len pre zdatného turistu" nie pre menej zdatných turistov, vôbec nie pre začiatočníkov a už vôbec nie pre rodiny s malými deťmi. Na samotnej trase je tabuľka s textom" Turisticky nebezpečný úsek ", kde by sa mali neskúsení turisti vrátiť späť, z dôvodu ich vlastnej bezpečnosti. V skalnom úseku sú kolmé steny s hlbokými zrázmi, kde sa môže niekomu zatočiť hlava .

Odber noviniek

Pravidelné informácie o nových udalostiach, zaujímavých výletoch a článkoch.

Problém s komentárom?