Podobné články

Obec Veľké Úľany
Obec Blatné
Kráľovské mesto Brezno
Mesto Banská Bystrica
Obec Hamuliakovo
Obec Bernolákovo

Viac od autora

Obec Veľké Leváre
Obec Dechtice
Čákiho kaštiel v Prievoze
Obec Hamuliakovo
Mesto Liptovský Hrádok
Obec Blatné

Mestá a obce

Mesto Kežmarok

Slovensko Zdola
1 komentár

Toto malé starobylé mestečko pod Vysokými Tatrami je klenotnica historických pamiatok. Svedčí o tom i fakt, že bolo vyhlásené za Mestskú pamiatkovú rezerváciu s troma.

https://slovenskycestovatel.sk/city/kezmarok

Kežmarok je sídlom okresu a jedným zo spišských centier kultúrneho života a turistického ruchu podtatranskej oblasti. Mesto vzniklo zlúčením viacerých osád pôvodného slovanského obyvateľstva s osadou nemeckých prisťahovalcov.
Prvá písomná zmienka o meste je z roku 1251. Kežmarok získal mestské práva roku 1269. V 15. storočí pribudli mestu ďalšie privilégiá - právo dvoch výročných trhov, právo meča, právo používať erb atď. V súvislosti s výhodnou polohou mesta viedli cez neho dôležité obchodné cesty smerujúce z Orientu na sever Európy. V 15.-19.storočí pracovalo v meste vyše 40 cechov a tým patrilo medzi prvé štyri mestá na Slovensku (v roku 1715 bolo v meste 263 remeselníckych dielní).
Bohaté tradície má aj školstvo, kultúra a folklór. V meste študovalo a pôsobilo veľa významných spisovateľov, umelcov a vedcov Slovenska, ktorí boli známi v celej Európe. Prvá správa o škole je zo 14.storočia - škola je spojená so začiatkom hudobného, výtvarného a divadelného umenia.
Mesto malo stále multinacionálnu povahu. Súčasné obyvateľstvo mesta je zastúpené Slovákmi, Rómami, Čechmi, Poliakmi, Nemcami, Maďarmi, Rusínmi a Ukrajincami.
Vyše sedem storočí existencie mesta sa odrazilo aj v jeho architektúre, ktorá obsahuje každý stavebný sloh - románsky, gotický, renesančný a barokový. Zvláštnosťou mesta je urbanistické riešenie námestia vidlicového tvaru v strede s radnicou, ukončené mestským zámkom. Kežmarok je jednou z významných mestských pamiatkových rezervácií Slovenska a môže sa pochváliť množstvom historických pamiatok (zámok, kostoly, staré meštianske domy a pod.) z ktorých najvýznamnejšie sú dve národné kultúrne pamiatky - drevený evanjelický artikulárny kostol z roku 1717 a evanjelické lýceum z roku 1775. Rímskokatolíckemu kostolu sv.Kríža z roku 1498 bol pápežom v roku 1998 udelený titul Basilica minor.
Na tradícii ľudových remesiel je založená významná akcia mesta - Európske ľudové remeslo (EĽRO), ktoré sa už od roku 1991 uskutočňuje stále cez druhý júlový víkend.


Komentáre a hodnotenia

Pre informácie o aktuálnych otváracích hodinách kontaktuje priamo prevádzkovateľa!
10. 2. 2018
Anonymný užívateľ

Odber noviniek

Pravidelné informácie o nových udalostiach, zaujímavých výletoch a článkoch.

Problém s komentárom?