Podobné články

Obec Blatné
Mesto Levoča
Obec Michal na Ostrove
Obec Cífer
Obec Dubová
Obec Hamuliakovo

Viac od autora

Obec Čakany
Mesto Banská Štiavnica
Obec Blatné
Mesto Banská Bystrica
Mesto Levoča
Obec Hamuliakovo

Mestá a obce

Obec Dechtice

Slovensko Zdola
0 komentárov

Dechtice sa nachádzajú pod úpätím malých karpát, tam, kde dolina riečky Blava vyúsťuje do Trnavskej tabule a tvorí plytké údolie. Ležia ležia v najsevernejšom výbežku Trnavského okresu a od Trnavy sú vzdialené 19 km.

https://slovenskycestovatel.sk/city/dechtice

Dechtice patrili panstvu Dobrá Voda, od XVI. storočia mali charakter zemepánskeho mestečka. Urbár z roku 1568 je nazvaný „Urbár hradov Dobrá Voda a Dechtice“, zdôvodnením može byť lokalita „Podhradyščo“, ale v XVI. storočí bola na Nitrianskej strane pevnosť ( fortalitium, castellum).
Dedina patrila do dvoch stolíc – Bratislavskej a Nitianskej. Delila ich riečka Blava. Spojili sa v roku 1885. V roku 1663 prepadli a zničili obec Turci. V roku 1869 zničil jej veľkú časť požiar.

Obyvatelia obce boli roľníci, vinohradníci (od XVI. storočia mala dedina najkrajšie vinohrady panstva), drevorubači a hrnčiari. Od XVI. storočia bol v dedine habánsky dvor. Habáni a ich potomkovia vyrábali až do I. svetovej vojny známe džbánky.

Obec bola oslobodená 4.4.1945.

Od roku 1975 je v obci verejný vodovod, od roku 1992 kanalizácia a čistička odpadových vôd, od roku 1993 káblová televízia a od roku 1996 plynovod.


Komentáre a hodnotenia

Pre informácie o aktuálnych otváracích hodinách kontaktuje priamo prevádzkovateľa!

Odber noviniek

Pravidelné informácie o nových udalostiach, zaujímavých výletoch a článkoch.

Problém s komentárom?