Podobné články

Mesto Banská Štiavnica
Mesto Liptovský Hrádok
Mesto Liptovský Mikuláš
Kráľovské mesto Brezno
Mesto Banská Bystrica
Obec Michal na Ostrove

Viac od autora

Obec Bernolákovo
Obec Blatné
Obec Veľké Úľany
Mesto Liptovský Hrádok
Čákiho kaštiel v Prievoze
Obec Veľké Leváre

Mestá a obce

Obec Malé Leváre

Slovensko Zdola
1 komentár

Obec Malé Leváre leží v nadmorskej výške 203 metrov na Záhorskej nížine neďaleko riečky Rudavy asi 40 km severozápadne od Bratislavy a 8km severozápadne od okresného mesta Malacky. Pre okolie je obec známejšou pod prezývkou "Levárky".


https://slovenskycestovatel.sk/city/male-levare

Obec sa po prvý raz spomína 15. mája 1377, keď patrila k plaveckému panstvu. Jej prvý názov bol Kyslew, neskôr Lewary Minor (1460), Twdestorff alebo Kyslewar (1479). Z týchto názvov vznikol dnešný názov Malé Leváre. Jeho pôvod možno hľadať v maďarskom slove lä (strelec)a vár(malá strelecká pevnosť). Viaceré podobné prvky obsahujú nemecké ekvivalenty názvu obce: Todesdorf (osada smrti) alebo Kleinschutzen (klien - malý, schutz - ochrana).

Vznik názvu podmienila existencia menších pevností pre strelcov, ktorí v minulosti pri rieke Morava chránili uhorské hranice. Malé Leváre v 16. a 17.storočí patrili k stupavskému panstvu. V tomto období sa v Malých Levároch usadili habáni a obec sa stala jedným zo stredísk džbánskej výroby. Spoločný dvor habánov zrušili v roku 1742. O takmer sto rokov neskôr mala obec 1 171 obyvateľov, čo je len o niečo menej ako v súčasnosti. Pôvodní obyvatelia boli predovšetkým roľníci a rybári, pod vplyvom habánov si však osvojovali aj viaceré remeslá.

Zaujímavé je, že v miestnom jazere sa pri ťažbe štrku našli kosti slona lesného a mamuta, ktorí vyhynuli v ľadovej dobe

V roku 1965 bola na mieste terajšieho kultúrneho domu zbúraná stará škola. Objekt už dávno neslúžil svojmu účelu a bol v dezolátnom stave. Na jeho mieste sa začalo na základe rozhodnutia bývalého miestneho národného výboru s výstavbou kultúrneho domu. Stavba sa uskutočnila vrámci investičnej akcie "Z". Bola zaradená do finančného plánu národného výboru Senica. Projekt stavby vypracovala Priemyselná projektová organizácia Bratislava.


Komentáre a hodnotenia

Pre informácie o aktuálnych otváracích hodinách kontaktuje priamo prevádzkovateľa!
10. 9. 2023
Anonymný užívateľ

Odber noviniek

Pravidelné informácie o nových udalostiach, zaujímavých výletoch a článkoch.

Problém s komentárom?