Podobné články

Jánošíkov golf
10 najväčších plies na Slovensku
Pútnické miesto Marianka
Drobná architektúra pripomína slávnu históriu, predovšetkým cisárovnú Sisi
K Dobročskému pralesu
Údolie smrti

Viac od autora

Obec Bernolákovo
Obec Hamuliakovo
Pútnické miesto Marianka
Obec Blatné
Obec Cífer
Obec Veľké Úľany

Miesta a výlety

Arborétum Mlyňany

Slovensko Zdola
3 komentáre

Kaštieľ Arborétum Mlyňany je špecializované pracovisko Slovenskej akadémie vied, botanická inštitúcia, ktorá spravuje najväčšiu zbierku cudzokrajných drevín na Slovensku a jednu z najbohatších v strednej Európe. Arborétum založil v roku 1892 Dr.Štefan Ambrózy-Migazzi, šľachtic pochádzajúci z maďarskej Tane.

https://slovenskycestovatel.sk/item/arboretum-mlynany

Arborétum Mlyňany sa nachádza v obci Vieska nad Žitavou na ploche 67 hektárov. Založil ho v roku 1892 Dr. Štefan Ambrózy-Migazzi a dnes vďaka svojmu rozsahu pestovaných cudzokrajných drevín patrí k najväčším arborétam v strednej Európe. Uprostred arboréta sa nachádza romantický kaštieľ v ktorom sídli správa arboréta a menšie múzeum venované svojmu zakladateľovi. Celý areál sa skladá z piatich tematických častí a vlastnej škôlky s predajom dopestovaných drevín a kvetín. Najstaršia časť arboréta, pomenovaná ako Ambrózyho park sa nachádza hneď za kaštieľom, novšie časti sú venované dendroflórovým oblastiam východnej Ázie a Severnej Ameriky. Samostatná časť je venovaná Slovensku a cestu od vstupu do arboréta až ku kaštieľu lemuje časť venovaná kvetom a rozáriu.

V celom areáli sa nachádza vyše 2500 druhov drevín a rastlín. Arborétum je otvorené celoročne a je rozdelené do troch náučných chodníkov. Pre návštevu je najvhodnejšia jar a jeseň, keď v arboréte kvitnú rododendróny a azalky.


Komentáre a hodnotenia

Pre informácie o aktuálnych otváracích hodinách kontaktuje priamo prevádzkovateľa!
11. 1. 2024
Anonym69
Celkom fajn miesto
11. 1. 2024
Anonymný užívateľ
12. 6. 2020
Anonymný užívateľ

Odber noviniek

Pravidelné informácie o nových udalostiach, zaujímavých výletoch a článkoch.

Problém s komentárom?