Podobné články

Popod Klenovský Vepor na Salaš Zbojská
7 základných vecí ktoré si treba vziať na turistiku
Vrch Klenovský Vepor
Náučný chodník zbojníka Jakuba Surovca v Čertovej tiesňave
Na vrchol Nízkych Tatier - Ďumbier
Bike & E-bike tour Horehroním

Viac od autora

Vrch Klenovský Vepor
Pláňami cez Pohanskô do Ježovej
Zákľuky cez Čierny Balog a Sihlu
Bike & E-bike tour Horehroním
Na vrchol Nízkych Tatier - Ďumbier
Výhľady nad Breznom z Lúčok

Turistika a cyklopotulky

Náučný chodník Voniaca

Región Horehronie
2 komentáre

Štart: mesto Tisovec - námestie
Cieľ: vrchol Voniaca
Trvanie: 3:10 hod
Vzdialenosť: 9,1 km
Náročnosť: stredne náročná
Stúpanie: 740 m
Klesanie: 125 m


Obrázok k článku Náučný chodník Voniaca
© Horehronie.net

Náučný chodník vôňami Voniacej s príchuťou histórie Voniaca - Tisovská Voniaca (1113 m n. m.) je výhľadové bralo medzi vrchmi Šarkanica a Strelnica a patrí k turisticky najkrajším miestam na Muránskej planine. Skalná bašta Voniacej je porastená vzácnou vápencovou flórou a jedincami smrekovca opadavého. Početné druhy rastlín počas kvitnutia dodávajú lúčke farebnosť i charakteristickú vôňu, pre ktorú dostala aj svoje pomenovanie – Voniaca. Z turistického hľadiska je najnavštevovanejšia oblasť samotného vrcholu Voniacej s poľovníckou chatou a križovatkou značených turistických chodníkov. Práve neďaleko chaty a lúky prevoňanej záplavou rôznych rastlín a kvetov, od lavičiek na okraji brala, sa ponúkajú krásne a zaujímavé pohľady na okolité vrchy a doliny Slovenského rudohoria, na Tisovec, Hradovú, či Klenovský Vepor.


Z Tisovca

Miestnym turistickým zeleným značením z námestia v Tisovci sa dostaneme po 1,4 km na vlakovú stanicu. Tu začína zeleno značkovaný turistický chodník, ktorý nás až na vrchol Voniacej. 

Štart: mesto Tisovec - vlaková stanica
Cieľ: vrchol Voniaca 
Trvanie: 1:50 hod
Vzdialenosť: 3,6 km
Náročnosť: stredne náročná
Stúpanie: 620 m
Klesanie: 30 m


Náučným chodníkom Voniaca

Po modrom značenom chodníku vedúcom štátnou cestou smerom do obce Muráň, popri areáli Šťavice s informačným panelom, prídeme po 4 kilometroch k ďalšiemu informačnému bodu, na sedlo Dielik. 
Pokračujeme ďalej modrou značkou ešte 1,5 km až na Paseky. Pri turistickom smerovníku, odbočíme zo štátnej cesty vľavo, na žlto značkovaný chodník, ktorý nás dovedie do ústia Martinovej doliny s informačným panelom o NPR Šarkanica. Dolina je takmer celá pokrytá lesmi a po bokoch ju lemujú vysoké, miestami takmer kolmé skalnaté svahy a bralá Strelnice a Šarkanice. Turistický chodník po 3,4 km dlhom stúpaní s prevýšením 520 m vychádza na malú horskú lúku, s poľovníckou chatou a informačným panelom o flóre Voniacej a PZ Voniaca. Nad lúkou je križovatka značených turistických chodníkov. Zelenej značky z Tisovca a Sivákovej a žltej značky z Revúcej, Troch chotárov, sedla Dielik, horárne Paseky a tiesňavy Martinova dolina.

Štart: mesto Tisovec - námestie

Cieľ: vrchol Voniaca

Trvanie: 3:10 hod

Vzdialenosť: 9,1 km

Náročnosť: stredne náročná

Stúpanie: 740 m

Klesanie: 125 m

Ak sa rozhodnete prejsť celú trasu spojením obidvoch variant bude vám to trvať bez zastávok 4,5 hodiny. Celkové stúpanie a klesanie je v tomto prípade 774 metrov.

Komentáre a hodnotenia

Pre informácie o aktuálnych otváracích hodinách kontaktuje priamo prevádzkovateľa!
9. 8. 2023
Anonymný užívateľ
28. 3. 2022
Lukáš
Zdravím. Spravili sme včera celý okruh Voniacej. Otras. Pováľané stromy, absolútne zlé značenie žltej trasy. No hrôza. Vyhliadka je pekná aj zelená trasa inak katastrofa.

Odber noviniek

Pravidelné informácie o nových udalostiach, zaujímavých výletoch a článkoch.

Problém s komentárom?